CAINILOR DE COMPANIE

AL FEDERATIEI CHINOLOGICE INTERNATIONALE
Valabil VDH - F.C.I 01.01.1996
Adoptat valabil A.Ch R. 01.07.2005


I. PREVEDERI GENERALE
Valabilitate
Regulamentul de examinare pentru caini de companie a fost prelucrat si aprobat de catre comitetul special VDH, a intrat in vigoare din 01.01.2004 si inlocuieste toate regulamentele precedente.
Regulamentul este valabil pentru toate tarile care intra sub jurisdictia FCI. Toate examenele si competitiile pentru caini de companie sunt subordonate acestui regulament.
Prezentul regulament a fost prelucrat de comisia chinotehnica si aprobat de Consiliul de Administratie al AChR in luna iunie 2005, a intrat in vigoare la 01.07.2005 si inlocuieste toate regulamentele precedente.

Generalitati
Examenele si competitiile pentru caini de companie vor servi la doua scopuri: pe de o parte cainii sa fie declarati apti pentru insotirea omului in societate si pe de alta parte la imbunatatirea sanatatii si a formei fizice.
Toate examenele si competitiile pentru caini de companie se afla, din punct de vedere al desfasurarii, sub influenta legislatiei competitionale a Romaniei. Prevederile acestui regulament sunt obligatorii pentru toti participantii care trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte.
Un examen BH absolvit dovedeste calificarea de caine de companie si reprezinta un atestat de dresaj elementar. Brevetul obtinut nu este admis ca brevet de lucru pentru expozitiile de frumusete, selectie, club etc.
Conductorul cainelui de companie (CC) trebuie sa foloseasca pe tot parcursul verificarii o lesa. Cand lesa nu este legata la zgarda poate fi purtata in asa fel incat sa nu fie vizibila pentru caine sau purtata in diagonala peste corp, de la stanga sus spre dreapta jos.
Este obligatorie purtarea de catre caine a unei zgarzi metalice, tip lant, care nu este fixata pe strangulare. Alte zgarzi aditionale ca de exemplu de piele, textile sau anti-pureci nu sunt permise.
Arbitrul de examen de munca (AE) are dreptul sa elimine un caine din examen sau concurs.
AE are dreptul de a intrerupe exercitiul daca cainele este evident de necontrolat de catre CC, daca este in mod evident insuficient pregatit sau daca este evident ca acesta nu doreste sa execute nici un exercitiu. Orice intrerupere prematura a examenului se va inregistra in formularul de arbitrare, cu motivarea acesteia.
Sfarsitul examinarii se face prin anuntarea rezultatelor, inmanarea foilor de arbitrare si a diplomelor in cadrul ceremoniei de premiere.

Dreptul de organizare
Dreptul de organizare a examenelor pentru caini de companie este acordat de catre Asociatia Chinologica Romana asociatiilor chinologice si cluburilor nationale membre.
Examenele pentru caini de companie BH se pot tine pe tot parcursul anului.
Examenele au un caracter deschis locul si data sunt aduse la cunostinta membrilor AChR.
Ordinea de start la examen va fi stabilita prin tragere la sorti.
Daca nu se poate garanta siguranta oamenilor si a animalelor trebuie sa se renunte la examinare. Aceasta decizie este luata de AE.
Un examen pentru caini de companie poate avea loc numai daca la aceasta participa minim sase caini si minim patru conductori de caini. Comisia Chinotehnica a AChR poate determina numarul minim de participanti la examen.

Dreptul de participare
Dreptul de participare la examene si competitii cu caini utilitari este acordat de catre Asociatia Chinologica Romana prin asociatiile chinologice si cluburile nationale membre.
La examene si competitii pentru caini de companie poate participa orice caine indiferent de marime, rasa sau pedigree.
Varsta minima necesara pentru participarea la examenul BH este de 15 luni.
Un CC poate participa in aceeasi zi numai la un examen BH (nu poate participa la doua examene in aceasi zi in localitati diferite) si poate sa prezinte maxim sase caini.
Un caine poate participa la un singur examen BH pe zi si nu poate fi condus de mai multi CC.
Repetarea examenului nu este grevata de nici o perioada minima de asteptare.
Femele in calduri sunt acceptate la examen, dar trebuie totusi sa fie tinute separat de restul participantilor. Ele vor fi introduse in examinare.
Femele gestante sau care alapteaza nu sunt acceptate in examen.
Animalele bolnave, suspecte de boli contagioase sau in convalescenta nu sunt acceptate, sunt excluse de la examinari si nu pot fi aduse pe terenul de examinare.

Organizarea examinarilor
De partea organizatorica a examenului raspunde un Responsabil de Examen (RE). Acesta va rezolva si va supraveghea toate lucrarile necesare pentru pregatirea si desfasurarea examenului.
RE se ocupa de tot ce e nevoie si este la dispozitia AE pe toata durata examenului. RE nu poate sa prezinte un caine sau sa ocupe alta functie. In principal el trebuie sa se ocupe de urmatoarele:
- sa verifice toate documentele examenului, carnetele de sanatate;
- sa pregateasca terenul, inclusiv aprobarea proprietarului de teren, si etapele de organizare;
- sa puna la dispozitie personal calificat care sa corespunda cerintelor examinarilor;
- sa puna la dispozitie echipamentele specifice;
- sa pregateasca actele si formularele necesare;
- sa incheie, in caz de necesitate, o asigurare civile.
RE trebuie sa aduca la cunostinta AE locul desfasurarii, ora, treptele de examen si numarul de caini inscrisi in examen cu cel putin trei zile inainte de data stabilita. Daca aceste prevederi nu sunt indeplinite AE are dreptul sa isi retraga participarea.
Aprobarea pentru desfasurarea examenului trebuie prezentata AE.

Raspundere
Conductorul cainelui raspunde direct pentru eventualele accidente pe toata durata concursului, atat pentru el cat si pentru cainele lui.
Proprietarul cainelui raspunde pentru toate daunele aduse persoanelor si obiectelor de catre cainele sau. Se recomanda ca proprietarul sa fie asigurat in calitate de detinator de caine contra urmarilor actiunilor si daunelor produse de caine.
Indicatiile date de catre AE, respectiv de catre RE, vor fi urmate in mod benevol de catre CC si vor fi executate pe propriul risc.
La cerere se va prezenta AE, respectiv RE, dovada de vaccinare impusa de catre autoritati (certificat de vaccinare) inainte de inceperea examinarii.
La fiecare examen de munca pentru caini de companie este obligatoriu controlul sanitar-veterinar efectuat de medicul veterinar asigurat de organizator.
La fiecare examen pentru caini de companie este obligatorie prezenta pe teren a personalului medical asigurat de organizator si a unei truse medicale de prim ajutor.

Obligatii ale participantului la examen
Conductorul sau proprietarul cainelui trebuie sa se inscrie din timp la examen.
Daca un CC va fi impiedicat sa vina punctual la examen, trebuie sa comunice RE acest lucru.
Fiecare CC care se prezinta la un examen trebuie sa fie in tinuta si cu dotare corespunzatoare pentru fiecare proba de examen. CC trebuie sa se conformeze indicatiilor AE si RE.
Fiecare CC are obligatia de a incheia examenul, chiar daca nu a obtinut minimul de punctaj la un exercitiu. CC trebuie sa isi prezinte cainele intr-un mod sportiv.

Evaluare
Evaluarea exercitiilor se face in note si puncte. Nota si punctajul aferent trebuie sa corespunda exact efectuarii exercitiului.
Punctajul total se va rotunji la puncte intregi. Acest lucru nu inseamna ca fiecare exercitiu in parte nu se poate evalua in puncte partiale.
La sfarsitul examinarii nu se vor acorda punctaje, ci numai calificativele "admis" sau "respins". Examenul BH este considerat promovat atunci cand se obtine minim 70% din punctaj la proba A si minim calificativul "satisfacator" la proba B.

Tabel de punctaj
Punctaj maxim Excelent Foarte bun Bun Satisfacator Nesatisfacator
5 puncte 5 4,5 4 3,5 3-0
10 puncte 10 9,5-9,0 8,5-8 7,5-7 6,5-0
15 puncte 15-14,5 14-13,5 13-12 11,5-10,5 10,0-0
60 puncte 60 - 58 57 - 54 53 - 48 47 - 42 41 - 0

Descalificare
Daca un caine isi paraseste CC in timpul examenului si nu vine inapoi dupa trei chemari este descalificat. La o descalificare vor fi retrase toate punctele obtinute

Liste si formulare de evaluare
Sunt valabile numai formularele AChR de arbitrare si de centralizare a rezultatelor examenelor. Modelul acestor formulare fac parte integranta din prezentul regulament si sunt obligatorii. Sunt obligatorii pe formularul de arbitrare semnatura si stampila AE, semnatura RE si semnatura si stampila organizatorului. Formularul de centralizare a rezultatelor se transmite clubului national.

Arbitri de examen
Examinarile pentru caini de companie pot fi facute numai de catre arbitri chinologi ai AChR atestati pentru examene BH sau de arbitri internationali recunoscuti de catre FCI. Se vor lua in considerare strict prevederile de arbitraj ale AChR si ale FCI.
Numarul de arbitri care vor fi invitati ramane la decizia organizatorului, dar un arbitru poate sa arbitreze pe zi maxim 36 de probe. Examenul BH corespunde la doua probe, deci un arbitru poate sa arbitreze un numar de 18 caini pe zi.
AE trebuie sa vegheze la respectarea regulamentului si la respectarea indicatiilor sale. In caz contrar are dreptul sa intrerupa desfasurarea examenului.
AE nu are voie sa arbitreze caini care se afla in posesia lui, al caror crescator este, caini ai caror stapani, proprietari sau crescatori traiesc in aceasi casa cu el, caini care sunt prezentati de persoane care traiesc in aceasi casa cu el. AE nu trebuie sa perturbe sau sa influenteze prin comportamentul sau munca cainelui.
AE are dreptul in cazul in care nu se respecta regulile de protectie a animalelor sau in cazul unui comportament necivilizat sa ia decizia de descalificare a CC.
Hotararile arbitrului sunt finale si inatacabile.
Orice critica asupra hotararii poate fi sanctionata cu evacuarea din terenul si locatia examenului si cu masuri disciplinare. AE este obligat sa trimita in aceaste situatii un raport Colegiului de Arbitri al AChR si/sau dupa caz Comisiei de Disciplina a AChR.
In cazuri speciale in care critica nu se adreseaza deciziei ci nerespectarii regulilor de catre AE, aceasta va fi solutionata in decurs de opt zile de catre RE dupa primirea unei contestatii. Contestatia se face in scris si este semnata de reclamant si cel putin inca un martor. Depunerea unei plangeri nu implica verificarea automata a AE. Contestatia cu solutia stabilita de RE va fi predata asociatiei organizatoare care o transmite impreuna cu o nota de constatare Comisiei Chinotehnice a AChR care va lua o decizie asupra oportunitatii plangerii.
Decizia arbitrului este definitiva.


II. DESCRIEREA SCHEMATICA A PROBEI

1. Conducere la pas in lesa
a. pozitia de baza --> prezentarea la arbitru --- luarea pozitiei de baza la locul de start --- pornire --- mers normal 50 pasi --- stanga imprejur --- min.10 pasi --- mers rapid 10-15 pasi --- mers incet 10-15 pasi --- mers normal pina la pozitia de start --- ocolire dreapta --- 15-20 pasi --- ocolire dreapta --- 15-20 pasi--- stanga imprejur --- min.10 pasi --- oprire-sezi --- mers normal pana la punctul de intoarcere --- ocolire stanga --- 15-20 pasi --- oprire in locul de start --- luarea pozitiei de baza.
b. pozitia de baza --- pornire --- mers normal in grupul de persoane --- ocolire persoane (o data pe dreapta si o data pe stanga, executand un "8" --- oprire-sezi in fata unei persoane --- (miscarea grupului de persoane) --- mers normal la locul de start --- luarea pozitiei de baza.

1. Conducere la pas fara lesa
a. pozitia de baza --- dezlegarea lesei --- pornire --- mers normal in grupul de persoane --- ocolire persoane (o data pe dreapta si o data pe stanga, executand un 8) --- oprire-sezi in fata unei persoane --- (miscarea grupului de persoane) --- mers normal la locul de start --- luarea pozitiei de baza.
b. pozitia de baza --- pornire --- mers normal 50 pasi --- stanga imprejur --- min.10 pasi --- mers rapid 10-15 pasi --- mers incet 10-15 pasi --- mers normal pina la pozitia de start --- ocolire dreapta --- 15-20 pasi --- ocolire dreapta --- 15-20 pasi--- stanga imprejur --- min.10 pasi --- oprire-sezi --- mers normal pana la punctul de intoarcere --- ocolire stanga --- 15-20 pasi --- oprire in locul de start --- luarea pozitiei de baza.

1. Sezi din miscare
pozitia de baza --- pornire --- mers normal 10-15 pasi --- sezi cu parasirea cainelui fara oprire--- min.30 pasi--- stanga imprejur --- intoarcere la cainelui --- luarea pozitiei de baza --- mers normal la locul de start --- pozitia de baza.

2. Culcat din mers cu apel
pozitia de baza --- pornire --- mers normal 10-15 pasi --- culcat cu parasirea cainelui fara oprire--- min.30 pasi--- stanga imprejur--- "aici" --- la picior" --- luarea pozitiei de baza --- mers normal la locul de start --- pozitia de baza.

3. Ramanere pe loc cu distragerea atentiei
pozitia de baza --- pornire --- mers normal la punctul indicat --- "culcat" cu parasirea cainelui --- min.30 pasi--- asteptare cu
spatele la ciine in timpul exercitiilor 1-4 --- deplasarea la caine --- "sezi" --- mers normal la locul de start --- pozitia de baza
--- prezentarea la arbitru .

III. PROBA DE SUBORDONARE BH

Punctajul maxim la proba de subordonare 60 puncte
Exercitiul 1 Conducere cu lesa 15 puncte
Exercitiul 2 Conducere fara lesa 15 puncte
Exercitiul 3 Sezi din miscare 10 puncte
Exercitiul 4 Culcat din mers cu apel 10 puncte
Exercitiul 5 Ramanere pe loc cu distragerea atentiei 10 puncte

Reguli generale:
AE da comanda de incepere a unui exercitiu. Toate celelalte faze ale unui exercitiu, ca intoarcerile, oprirea, schimbarea de ritm de mers etc., se vor face fara indicatia AE. CC ii este permis sa solicite aceste indicatii de la AE.
Cainele trebuie sa execute exercitiile repede si cu placere.
Comenzile verbale sunt compuse dintr-un singur cuvant scurte si vorbite normal. Pot fi facute in orice limba, trebuie insa sa fie aceleasi pentru aceeasi comanda. Se accepta comenzi prin semn efectuate cu o singura mana. In cazul in care cainele nu executa dupa trei comenzi un exercitiu sau o faza a unui exercitiu, acest exercitiu nu va fi notat si va fi intrerupt. Numai la chemarea cainelui, la apel, poate fi folosit si numele cainelui. Numele cainelui in legatura cu orice alta comanda se considera comanda dubla si se depuncteaza.
Depunctare la Cs suplimentare:
- primul semnal suplimentar - suficient (pentru exercitiul partial);
- al doilea semnal suplimentar - insuficient (pentru exercitiul partial)
In pozitia de baza cainele sta lipit si drept in partea stanga a CC in asa fel incat umarul cainelui sa fie la nivelul genunchiului stang al CC. Fiecare exercitiu incepe si se termina cu pozitia de baza. Luarea pozitiei de baza la inceputul exercitiului este permisa o singura data.
O recompensa verbala "BRAVO" este permisa numai dupa incheierea exercitiului si numai in pozitia de baza. Dupa aceea CC poate adopta o noua pozitie de baza. De fiecare data intre recompensa cu luarea unei noi pozitii de baza si inceperea exercitiului urmator se va face o pauza de circa 3 secunde. O inviorare sau joaca cu cainele nu sunt permise.
Intre exercitii, cainele trebuie condus numai la pas normal.
Toate exercitiile incep din locul de start marcat si din pozitia de baza. CCc trebuie sa ia pozitia de baza apoi sa parcurga intre minim 10 pasi si maxim 15 pasi dupa care poate da comanda pentru indeplinirea exercitiului.
Intre fazele exercitiilor trebuie tinute pauze (circa 3 secunde) inainte de darea unei noi comenzi.
Conducerea fara lesa trebuie aratata si la eventualele deplasari intre exercitii
La intoarcerea la caine, CC poate trece in pozitia de baza direct prin fata cainelui in partea dreapta a acestuia cu o intoarcere pe loc stanga-imprejur ori prin ocolirea pe la stanga si prin spate a cainelui sau. Intoarcerea pe loc trebuie facuta totdeauna de CC spre stanga.
La trecerea cainelui din pozitia frontala in pozitia de baza, cainele poate sa treaca in stanga CC fie prin ocolire prin dreapta si spatele CC, fie prin fata sa luand pozitia de sezi direct in stanga CC printr-un salt sau mers inapoi. Intoarcerea trebuie sa fie facuta intotdeauna la fel in cadrul unui exercitiu.
Daca CC uita sa execute un exercitiu, va fi atentionat de AE, fara a fi depunctat sa repete exercitiul omis.

Reguli de executie:

1. Conducere cu lesa 15 puncte
a) Comanda sonora: "PAS"
Cs este permisa la fiecare inceput de exercitiu, dupa fiecare oprire si la schimbarea ritmului de mers

b) Descrierea exercitiului:
CC se duce cu cainele sau la AE, isi aseaza cainele in pozitia de baza si se prezinta intr-o maniera sportiva astfel:
"Domnule arbitru, sunt conductorul .......(numele si prenumele) din ....... (localitatea si asociatia chinologica), cu cainele ....... (numele si sexul) in varsta de ....... (in luni pana la varsta de 2 ani, iar peste 2 ani in ani si luni), m-am prezentat pentru sustinerea examenului BH.".
CCc iau din nou pozitia de baza pe locul de start. La comanda sonora "PAS" cainele trebuie sa urmeze CC, atent bucuros si in linie dreapta, ramanand cu umarul sau in dreptul genunchiului stang al CC. Cand CC se opreste, cainele trebuie sa se aseze imediat din proprie initiativa si in pozitie corecta.
La inceputul exercitiului CC merge 50 pasi inainte, fara sa se opreasca, iar dupa intoarcere va parcurge cate 10-15 pasi in care trebuie sa execute pasul alergator si pasul lent (fiecare cate 10 pasi minim). Schimbarea ritmului de mers de la pas alergator la pas lent trebuie sa fie executata fara pasi intermediari normali. Tipurile de mers trebuie sa se deosebeasca clar in viteza. La pas normal se vor efectua intoarcerea pe mana stanga, intoarcerea pe mana dreapta si o intoarcere stanga-imprejur. Oprirea se face cel putin o data in timpul mersului la pas normal.
La sfarsitul exercitiului CC trebuie sa se indrepte spre un grup minim 4 persoane, sa inconjoare o persoana prin dreapta si o persoana prin stanga. Cel putin o data la trecerea prin grup, trebuie oprit in apropierea unei persoane sau cel putin o data in mijlocul grupului.
AE are dreptul sa solicite o reluare a exercitiului pentru trecerea prin grupul de persoane.
CCc parasesc grupa si revin pe locul de start unde trebuie luata din nou pozitia de baza. Recompensarea cainelui se poate face numai in urma parasirii grupului si luarii pozitiei de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza ramanerea in urma, inaintarea prea repede si abaterea de la drum, precum si ezitarea CC la intoarceri, asezatul incet sau sovaitor, comenzile suplimentare, dirijarea din lesa, neatentia la deplasari sau intoarceri, lipsa de concentrare in toate fazele, ajutatul din corp si constrangerile.

2. Conducere fara lesa 15 puncte
a) Comanda sonora: "PAS"
Cs este permisa la fiecare inceput de exercitiu, dupa fiecare oprire si la schimbarea ritmului de mers.

b) Descrierea exercitiului:
Trecerea de la mersul prin grup cu lesa la trecerea prin grup fara lesa se face in afara grupului. CCc din nou pozitia de baza pe locul de start desface lesa cainelui. Conducerea fara lesa a cainelui incepe cu faza de trecere prin grupul de persoane.
La comanda sonora "PAS" cainele trebuie sa urmeze CC, atent bucuros si in linie dreapta, ramanand cu umarul sau in dreptul genunchiului stang al CC. CC trebuie sa se indrepte spre un grupul de persoane, sa inconjoare o persoana prin dreapta si o persoana prin stanga. Cel putin o data la trecerea prin grup trebuie oprit in apropierea unei persoane sau in mijlocul grupului.
AE are dreptul sa solicite o reluare a exercitiului pentru trecerea prin grupul de persoane.
CCc parasesc grupa si revin pe locul de start unde trebuie luata din nou pozitia de baza. Recompensarea cainelui se poate face numai in urma parasirii grupului si luarii pozitiei de baza.
La inceputul exercitiului CC merge 50 pasi inainte, fara sa se opreasca, iar dupa intoarcere va parcurge cate 10-15 pasi in care trebuie sa execute pasul alergator si pasul lent (fiecare cate 10 pasi minim). Schimbarea ritmului de mers de la pas alergator la pas lent trebuie sa fie executata fara pasi intermediari normali. Tipurile de mers trebuie sa se deosebeasca clar in viteza. La pas normal se vor efectua intoarcerea pe mana stanga, intoarcerea pe mana dreapta si o intoarcere stanga-imprejur. Cand CC se opreste, cainele trebuie sa se aseze imediat din proprie initiativa si in pozitie corecta. Oprirea se face cel putin o data in timpul mersului la pas normal.

c) Notare:
Se vor penaliza ramanerea in urma, inaintarea prea repede si abaterea de la drum, precum si ezitarea CC la intoarceri, asezatul incet sau sovaitor, comenzile suplimentare, neatentia la deplasari sau intoarceri, lipsa de concentrare in toate fazele, ajutatul din corp si constrangerile.

3. Sezi din miscare 10 puncte
a) Comenzi sonore: "PAS", "SEZI"

b. Descrierea exercitiului:
Din locul de start CC pleaca drept in fata cu cainele liber la picior. Dupa 10-15 pasi, la Cs sau Cm "SEZI", cainele trebuie sa se aseze imediat fara ca si CC sa isi intrerupa mersul sau sa se intoarca spre caine. Dupa alti 30 de pasi CC se opreste si se intoarce cu fata catre caine.
La semnalul AE, CC merge inapoi la cainele sau si ia pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli pe parcurs asezarea inceata, incorecta sau in unghi fata de directia de inaintare, asteptarea nervoasa sau nelinistita.
Daca cainele in loc sa stea se intinde in culcat sau ramane in picioare se scad 5 puncte.

4. Culcat din mers cu apel 10 puncte
a) Comenzi sonore: "PAS", "CULCAT", "AICI", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
Din locul de start CC pleaca drept in fata cu cainele liber la picior. Dupa 10-15 pasi, la Cs sau la Cm "CULCAT", cainele trebuie sa se culce imediat fara ca si CC sa isi intrerupa mersul sau sa se intoarca spre caine. Dupa alti 30 de pasi efectuati in linie dreapta CC se opreste si se intoarce catre cainele sau care sta linistit. La semnalul AE, CC isi cheama cainele cu Cs sau Cm "AICI". Cand da comanda de apel CC poate folosi si numele cainelui. Cainele trebuie sa vina bucuros si cu mers rapid la CC si sa se aseze frontal. La o Cs sau Cm "TRECI" cainele trebuie sa se aseze in pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli pe parcurs culcarea cu mana, culcarea inceata, incorecta sau in unghi fata de directia de inaintare, nervozitatea sau nelinistea in culcat apropierea inceata ori urmarirea inceata a CC, greseli la asezarea frontala sau de baza.
Daca la comanda de culcare cainele se aseaza sau ramane ridicat aceasta se scad 5 puncte.

5. Ramanerea pe loc cu distragerea atentiei 10 puncte
a) Comenzi sonore: "CULCAT", "PE LOC", "sEZI"

b) Descrierea exercitiului:
Inainte de inceputul probei de subordonare cu un alt caine, CC trebuie sa aseze cainele sau in pozitie culcat cu Cs "CULCAT" pe locul de asteptare indicat de AE. La semnalul AE, CC paraseste
cainele putand optional sa dea Cs "PE LOC". Nici lesa si nici vreun alt obiect nu trebuie lasate langa caine. CC trebuie sa se indeparteze cel putin 30 de pasi, spre interiorul terenului, sa se opreasca si sa stea linistit in raza vizuala a cainelui, intors cu spatele la caine. Cainele trebuie sa ramana linistit in culcat fara nici o interventie din partea CC, in timp ce alta echipa formata din conductor si caine trec prin exercitiile 1-4.
Daca exista posibilitatea, femelele se lasa intr-un loc diferit de cel al masculilor.
La semnalul AE, CC trebuie sa mearga si sa se pozitioneze in partea dreapta a cainelui sau. Dupa circa 3 secunde, la alt semnal al AE, CC printr-o Cs "SEZI" comanda cainelui sa ia rapid pozitia de baza. CC are dreptul la recompensarea verbala a cainelui dupa care CCc se deplaseaza la locul de start si luand pozitia de baza se prezinta la AE:
"Domnule arbitru, sunt conductorul .......(numele si prenumele) cu cainele ....... (numele) am terminat executia probei ..... din cadrul examenului BH."

c) Notare:
Nu se depuncteaza o pozitie culcat incorecta, scopul exercitiului fiind de a testa capacitatea cainelui de a astepta.
Se vor penaliza comportamentul nelinistit al CC ca si alte ajutoare ascunse, neliniste in culcat a cainelui, prea rapida ridicare in sezi a cainelui.
In cazul in care, in timpul exercitiului, cainele se ridica, in sezi sau in picioare, fara sa paraseasca locul sau sta culcat dar este agitat sau daca cainele se deplaseaza la maxim 3m din pozitia initiala rezulta doar o punctare partiala.
Pentru cainele care pleaca prematur din pozitia de parasire, nu se acorda o punctare partiala. In cazul in care cainele se indeparteaza cu mai mult de 3m de la locul parasirii, nu se acorda nici un punct
In cazul in care cainele vine catre conductor in timpul recuperarii sale, exercitiul va fi depunctat cu pana la 3 puncte.
Aceasta proba este incheiata cand AE anunta punctajul.

IV. EXAMINARE IN TRAFIC

Reguli generale:
Examenul trebuie tinut in locuri publice cum ar fi strazi, drumuri sau piete cu trafic mediu. Circulatia publica nu trebuie stanjenita. In actiune sunt numai CCc, AE si eventual RE. Toti ceilalti participanti trebuie sa stea in spatii retrase.
Datorita particularitatilor sale, acest examen necesita un timp indelungat. Examinarea nu trebuie sa fie superficiala datorita numarului mare de participanti. Din aceste motive este permisa examinarea de cate un arbitru a maxim 15 caini pe zi.
Este la latitudinea AL daca examineaza integral un caine inainte de a trece la urmatorul sau face examinari partiale cu toti cainii pe cate o sectiune.
Nu se vor acorda punctaje pentru aceasta sectiune. Pentru promovare este foarte importanta impresia generala a cainelui in trafic.

Reguli de executie:
Comportament in trafic
La semnalul AE, CC cu cainele in lesa se deplaseaza pe portiunea indicata. AE ii urmeaza la o distanta corespunzatoare. Cainele trebuie sa mearga la pas cu lesa lasata lejer. Cainele trebuie sa se comporte indiferent fata de pietoni sau de trafic.
Traseul se va intretaia cu cel al unui pieton in alergare. La scurt timp vor fi depasiti, la distanta mica, de un biciclist care va merge pe carosabil. In timpul depasirii cainele trebuie sa se afle intre CC si biciclistul care va claxona in timpul depasirii. Dupa aceasta CC se intoarce la AE, se opreste in fata acestuia, il saluta dand mana cu el si poarta o discutie. In acest timp cainele trebuie sa stea linistit nu conteaza pozitia.
Comportament in conditii de trafic ingreunat
La semnalul AE, CC cu cainele in lesa se deplaseaza in trafic intens de pietoni si autovehicule, pe portiunea indicata. AE ii urmeaza la o distanta corespunzatoare. Cainele trebuie sa mearga la pas cu lesa lasata lejer.
Se vor efectua doua opriri, una cu comanda "SEZI", cealalta cu comanda "CULCAT". Cainele trebuie sa execute prompt comenzile. In timpul exercitiului se va introduce si o oprire intr-un loc cu zgomote deosebite (trenuri, tramvaie sau autovehicule mari in miscare, ce trec pe langa cei examinati). Cainele trebuie sa se comporte indiferent fata de acesti factori stresanti.
Locuri indicate pentru aceasta sectiune sunt piete intens circulate, sosele cu o circulatie rutiera marita, gari, statii de transport in comun.
Comportamentul fata de alte animale, in conditii de parasire in trafic
La semnalul AE, CC cu cainele in lesa se deplaseaza in trafic scazut.
La un moment dat la semnalul AE, CC leaga cainele de un gard. CC pleaca din campul vizual al cainelui pentru aproximativ 2 minute. Cainele poate sta in orice pozitie. In timpul parasirii un pieton cu un caine legat in lesa trece pe langa cel examinat la o distanta de circa 5 pasi. In tot acest timp cainele examinat trebuie sa se comporte linistit. Cainele auxiliar nu trebuie sa fie agresiv.

Prescurtari
AE - Arbitru examinator
AA - Asistent atentator
RE - Responsabil de examen
CC - Conducatorul cainelui
Cs - Comansa sonora
Cm - Comanda cu mana
IPO 1 - Regulamentul international de examinare
a cainilor utilitari al F.C.I

Regulament lucru IPO 1

Consta din:
A. Proba de urma - 100 puncte
B. Proba de subordonare - 100 puncte
C. Proba de paza-aparare - 100 puncte

Varsta minima pentru participare: 18 luni.

A - PROBA DE URMA IPO 1

Punctaj maxim la proba de urma: 100 puncte
Prelucrarea urmei: 80 puncte
Obiecte 2x10 puncte: 20 puncte

Caracteristici:
Limita de timp: 15 minute;
Urma conductorului: 300 de pasi, cel putin;
Vechime urma: 20 minute;
Unghiuri: 2 unghiuri drepte, in conformitate cu terenul;
Obiecte: 2 obiecte;
Se va folosi o lesa de 10 metri sau exercitiul poate fi desfasurat fara lesa.
Se va indica pozitia de start.

Reguli generale:

AE sau RE stabilesc traseul si adaptabilitatea la teren. Ordinea concurentilor este trasa la sorti.
Urmele trebuie trasate diferit. Nu se permite ca obiectele si urmele sa fie pozitionate la fel pentru fiecare urma trasata. in timp ce urma este trasata cainele nu trebuie sa vada traseul.
CC trebuie sa arate AE obiectele INAINTE sa traseze urma. Obiectele trebuie bine imprimate cu miros (minim 30 min.). Obiectele folosite pot fi din diferite materiale (piele, textile, lemn). Obiectele trebuie sa aiba lungime de circa 10cm, latime 2-3cm, grosime 0,5-1cm si nu trebuie prin culoare sa se deosebeasca pregnant fata de terenul urmei. Toate obiectele vor fi numerotate vizibil si vor purta acelasi numar cu cel al concurentului.
Locul de pornire al urmei, vatra de urma, trebuie marcat cu un panou ori stegulet care se va infige in sol in partea stanga a punctului de plecare. CC va intarzia putin la locul de plecare apoi va porni in directia indicata. Deplasarea si unghiurile se fac cu pas normal. Primul obiect va fi amplasat dupa minim 100 de pasi pe prima sau pe a doua latura, al doilea obiect la finalul traseului. Mirosul urmei nu trebuie modificat la plasarea obiectelor. CC nu are voie sa-si tarasca picioarele sau sa se opreasca. Obiectele cu miros vor fi plasate pe urma, nu langa ea.
Obiectele trebuie lasate din mers. Obiectele cu miros vor fi plasate pe urma, nu langa ea. Dupa ce a depus ultimul obiect CC trebuie sa mai faca cativa pasi drept INAINTE.
AE si asistentul sau nu pot sta in zona in care echipa CCc cauta. AE intrerupe exercitiul daca CC a ajuns la o distanta de peste 10m de urma. Exercitiul va fi intrerupt in orice caz cand AE are impresia ca intr-o anumita situatie cainele nu mai poate relua cautarea din proprie initiativa.

Reguli de executie:
a) Comanda sonora: "CAUTA"
Cs sonore sunt permise numai la inceputul prelucrarii urmei si dupa primul obiect indicat de catre caine.
b) Descrierea probei:
CC isi pregateste cainele pentru urma. Cainele poate cauta liber sau intr-o lesa de 10m. Lesa poate fi legata peste spate, lateral sau printre picioarele anterioare/posterioare ale cainelui.. Ea poate fi prinsa direct de zgarda, dar aceasta sa nu fie pe strangulant ori de un ham de urma (pe piept sau pe spate, fara alte curele suplimentare). in cazul utilizarii hamului se ia zgarda ciinelui.
Cand sunt chemati, CC se vor prezenta la AE si anunta modul de semnalizare a obiectelor. Folosirea fortei nu este permisa INAINTEa, la inceputul sau pe durata exercitiului de cautare.
La semnalul AE, cainele este dus incet si pozitionat pe locul de start.
Cainele trebuie sa adulmece urma sigur, linistit cu nasul in jos. Apoi trebuie sa urmeze traseul cu nasul in jos intr-un ritm constant. CC va ramane la 10 metri in spatele cainelui fie ca foloseste sau nu o lesa. Lesa trebuie ca atunci cand este tinuta de CC sa nu fie intinsa. Cainele trebuie sa ia unghiurile sigur pe sine. Dupa primul unghi cainele trebuie sa prelucreze urma in acelasi ritm.
in momentul in care cainele localizeaza un obiect fie il va aporta, fie il va indica prin latrat imediat si convingator, fara o presiune a CC. La aportare cainele poate ramane in picioare, se poate aseza sau poate veni inapoi la CC. Se va penaliza plecarea cu obiectul in gura sau apucarea acestuia in pozitia culcat. indicarea obiectelor prin latrat se poate efectua din pozitia culcat SEZI sau in picioare. Alternarea acestor trei pozitii este permisa numai la indicarea prin latrat a obiectelor.
Dupa ce obiectul a fost aportat sau indicat CC lasa lesa pe pamant si se apropie de cainele sau. Prin ridicarea obiectului CC va arata ca acesta a fost descoperit de caine. in continuare CC va lua lesa si va comanda cainelui sa caute din nou.
La sfarsitul urmei CC va preda AE toate obiectele gasite.
c) Notare:
Ritmul de cautare nu este un criteriu de apreciere daca urma este parcursa intens regulat si convingator iar cainele demonstreaza o buna prelucrare a urmei. insistenta convingatoare a cainelui, fara a parasi urma, nu este greseala.
Se vor penaliza: nasul ridicat incercuirea unghiurilor, ajutor verbal sau prin lesa, incurajari repetate, luarea gresita a obiectului.
Daca CC paraseste urma cu mai mult de o lungime de lesa exercitiul este intrerupt.
Daca cainele paraseste urma si este tras inapoi de CC, AE da ordin sa fie urmat cainele. Daca aceasta indicatie nu este respectata AE trebuie sa intrerupa exercitiul.
Daca dupa 15 minute de la inceperea urmei nu s-a ajuns la capatul urmei, AE va intrerupe exercitiul. Performanta aratata pana la intrerupere va fi punctata.
Se considera greseala cazul in care cainele semnalizeaza gasirea unui obiect prin aportare si a celuilalt obiect prin indicare. Se puncteaza numai semnalizarile corecte ale obiectului.
Pentru obiecte care nu au fost aportate sau indicate nu se dau puncte. Acordarea punctelor pentru prelucrarea urmei se efectueaza in functie de lungimea si gradul de dificultate al traseului. Aprecierea prelucrarii laturilor din traseu se face cu note si puncte.
Daca cainele ramane mai mult timp intr-un loc fara sa caute, exercitiul poate fi intrerupt de AE chiar daca cainele se mai afla pe traseu.
Aceasta proba este incheiata atunci cand AE anunta punctajul.

B - PROBA DE SUBORDONARE IPO 1

Punctajul maxim la proba de subordonare 100 puncte
Exercitiul 1 Conducere fara lesa 20 puncte
Exercitiul 2 SEZI din miscare 10 puncte
Exercitiul 3 Culcat din mers cu apel 10 puncte
Exercitiul 4 Aport pe sol 10 puncte
Exercitiul 5 Aport peste obstacol 15 puncte
Exercitiul 6 Aport peste palisada 15 puncte
Exercitiul 7 Trimitere INAINTE cu culcat 10 puncte
Exercitiul 8 Ramanere cu distragerea atentiei 10 puncte

Reguli generale:

AE da comanda de incepere a unui exercitiu. Toate celelalte faze ale unui exercitiu, ca intoarcerile, oprirea, schimbarea de ritm de mers etc., se vor face fara indicatia AE. CC ii este permis sa solicite aceste indicatii de la AE.
Cainele trebuie sa execute exercitiile repede si cu placere.
Comenzile verbale sunt compuse dintr-un singur cuvant scurte si vorbite normal. Pot fi facute in orice limba, trebuie insa sa fie aceleasi pentru aceeasi comanda. Se accepta comenzi prin semn efectuate cu o singura mana. in cazul in care cainele nu executa dupa trei comenzi un exercitiu sau o faza a unui exercitiu, acest exercitiu nu va fi notat si va fi intrerupt. Numai la chemarea cainelui, la apel, poate fi folosit si numele cainelui. Numele cainelui in legatura cu orice alta comanda se considera comanda dubla si se depuncteaza.
in pozitia de baza cainele sta lipit si drept in partea stanga a CC in asa fel incat umarul cainelui sa fie la nivelul genunchiului stang al CC. Fiecare exercitiu incepe si se termina cu pozitia de baza. Luarea pozitiei de baza la inceputul exercitiului este permisa o singura data. O recompensa verbala "BRAVO" este permisa numai dupa incheierea exercitiului si numai in pozitia de baza. Dupa aceea CC poate adopta o noua pozitie de baza. De fiecare data intre recompensa si luarea unei noi pozitii de baza si inceperea exercitiului urmator se va face o pauza de circa 3 secunde.
Toate exercitiile incep din locuri marcate si din pozitia de baza. CCc trebuie sa ia pozitia de baza.

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola